Pečieme korpus na tortu - rady a tipy

Pre dokonalý a nadýchaný základ torty je v prvom rade potrebné spomenúť niekoľko nápadov a trikov.

Dokonale vyšľahané vajíčka sú základ každého dobrého korpusu.

Tu je niekoľko tipov, aby ste sa ubezpečili, že základ vašej torty bude vždy úspešný.

Dokonale ušlahané cesto na korpus je nadýchané a nízkotučné.

Aby ste upiekli dokonalý korpus, tak sa vždy odporúča používať všetky suroviny izbovej teploty (vajíčka pred šlahaním vyberte z chladničky dostatočne včas, aby sa zohriali na izbovú teplotu), na základe čoho potom cesto narastie lepšie ako studené.

Tajomstvo nadýchaného korpusu spočíva v správnom dodržaní pravidiel prípravy. Vzduchové bubliny, vytvorené počas šľahania zaručia, že váš korpus bude nadýchaný.
Avšak vyšľahané vajíčka s cukrom sa usadzujú rýchle, preto dodržiavajte postup precízne.

Postupujte nasledovne:

  1. Najprv si zmiešame všetky sypké suroviny spolu do jednej nádoby (okrem cukru). Potom nasypte túto zmes do dokonale vyšľahaných vajíčok s cukrom, zároveň pridávajte do cesta aj prášok do pečiva.
  2. Cesto môžete ozvláštniť pridaním suchých surovým ako vanilka, cukor, zázvor, škorica, kakaový prášok alebo kardamon.
  3. Formu na pečenie korpusu si dobre vymastite a posypte strúhankou, predtým než začnete šľahať vajíčka s cukrom. Vymastite ju precízne margarínom, alebo maslom a vysypte strúhankou.
  4. Zapnite rúru, aby sa postupne zohriala na požadovanú teplotu.

Z vajíčok a cukru vyšľahajte dostatočne bielu tuhú penu. Všetky vajíčka dáme do hlbokej nádoby na šľahanie naraz a dbajte na to, aby boli čerstvé. Cukor sa pridáva na vajíčka a šlaháme dovtedy, kým pena je biela a je tak hustá, že je možné do vzniknutého povrchu vajíčkovo-cukrovej peny písať a chvíľu sa to písmo udrží, skúste napríklad vlastné iniciály.

Ak vymiešate vajíčka s cukrom menej ako je potrebné, tak tortový korpus nebude dostatočne nadýchaný a bude nízky.

Napokon vmiešajte do cesta sypké suroviny a miešajte veľmi jemne tak, aby vzduchové bubliny ostávali v ceste.

Cesto na korpus pečte v spodnej časti vyhriatej rúry. Povrch cesta vám praskne, ak bolo v recepte príliš veľa múky, alebo ak rúra nebola dostatočne predhriata.

Ak použijete väčšiu tortovú formu ako je potrebné, tak cesto bude nižšie. Tortovú formu je potrebné naplniť do cca 2/3 objemu tortovej formy.

Korpus pečieme v spodnej časti predhriatej rúry. Ak povrch cesta príliš rýchle stmavne, aj keď vnútri nie je cesto ešte dostatočne prepečené, tak rúra je nastavená na vyššiu teplotu. Povrch torty môžete prikryť pridaním alobalu na konci pečenia.

Aby vám korpus nespľasol, tak sa neodporúča otvárať rúru prvých 10 minút. Potom testujeme prepečenosť cesta drevenou paličkou, ak sa na ňu cesto prilepí a ostáva na nej cesto, nie je ešte dostatočne prepečené.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *