
Slovo Karjalan je odvedené od slova Karélia. Karelianská a fínska kuchyňa je ovplyvnená švédskou a ruskou kuchyňou a je veľmi chutná. Karjalanpaisti je veľmi obľúbené tradičné jedlo pochádzajúce z východného Fínska. Presvedčte sa sami a vyskúšajte tento klasický recept, ktorého príjemé spojenie jednotlivých ingrediencií vás milo prekvapí.
Potrebné ingrediencie:
• 700 g mix hovädzieho krku a bravčového krku, pokrájané na kocky (zmes bravčového a hovädzieho mäsa 1:1 )
• 2 veľké cibule
• 10-15 guličiek nového korenia
• 3-4 veľké mrkvy, pokrájané sa mierne veľké polmesiačiky
• voda
• 3,5 čajových lyžičiek soli (1 ČL = 5 ml)/ podľa chuti
• maslo
• 2 bobkové listy
• 1/2 ČL mleté čierne korenie

Pokyny na varenie:
- Na panvici rozohrejte väčší kus masla a nechajte ho rozpustiť. Mäso chvíľu osmažte, pokiaľ jednotlivé kusy zvonka nezhnednú. Tip pre vás: Používa sa aj mäso s obsahom tuku, spečený tuk pridá na dobrej chuti tohto pokrmu.
- Tri štvrtiny mäsa vložte do misy na pečenie. Posypeme nakrájanou mrkvou a cibuľou nakrájanou na väčšie kocky/ kusy. Na vrch dáme poslednú štvrtinu mäsa.
- Podľa chuti dosolíme a okoreníme čiernym korením. Pridajte tiež nové korenie a bobkové listy a maslo (cca5 tenkých plátkov).
- Vodu dajte prevrieť a nalejte ju na mäsovo-zeleninovú zmes. Všetky prísady by mali byť ponorené vo vode, čiže je potrebné zaliať dostatočným množstvom vody, aby nám po upečení ostala chutná šťava.
- Varte v teplovzdušnej rúre na 180°C približne dve hodiny. Podávame s varenými zemiakmi v šupke, ktoré samozrejme ošúpeme, alebo najlepšia príloha je zemiaková kaša.

