Karjalanpaisti – jednoduchý chutný fínsky dusený pokrm z Karélie.

Slovo Karjalan je odvedené od slova Karélia. Karelianská a fínska kuchyňa je ovplyvnená švédskou a ruskou kuchyňou a je veľmi chutná. Karjalanpaisti je veľmi obľúbené tradičné jedlo pochádzajúce z východného Fínska. Presvedčte sa sami a vyskúšajte tento klasický recept, ktorého príjemé spojenie jednotlivých ingrediencií vás milo prekvapí.

Potrebné ingrediencie:

• 700 g mix hovädzieho krku a bravčového krku, pokrájané na kocky (zmes bravčového a hovädzieho mäsa 1:1 )

• 2 veľké cibule

• 10-15 guličiek nového korenia

• 3-4 veľké mrkvy, pokrájané sa mierne veľké polmesiačiky

• voda

• 3,5 čajových lyžičiek soli (1 ČL = 5 ml)/ podľa chuti

• maslo

• 2 bobkové listy

• 1/2 ČL mleté čierne korenie

Recept a jednoduchá príprava Karjalanpaisti, fínske chutné tradičné jedlo.
Suroviny potrebné na prípravu Karjalanpaisti.

Pokyny na varenie:

  1. Na panvici rozohrejte väčší kus masla a nechajte ho rozpustiť. Mäso chvíľu osmažte, pokiaľ jednotlivé kusy zvonka nezhnednú. Tip pre vás: Používa sa aj mäso s obsahom tuku, spečený tuk pridá na dobrej chuti tohto pokrmu.
  2. Tri štvrtiny mäsa vložte do misy na pečenie. Posypeme nakrájanou mrkvou a cibuľou nakrájanou na väčšie kocky/ kusy. Na vrch dáme poslednú štvrtinu mäsa.
  3. Podľa chuti dosolíme a okoreníme čiernym korením. Pridajte tiež nové korenie a bobkové listy a maslo (cca5 tenkých plátkov).
  4. Vodu dajte prevrieť a nalejte ju na mäsovo-zeleninovú zmes. Všetky prísady by mali byť ponorené vo vode, čiže je potrebné zaliať dostatočným množstvom vody, aby nám po upečení ostala chutná šťava.
  5. Varte v teplovzdušnej rúre na 180°C približne dve hodiny. Podávame s varenými zemiakmi v šupke, ktoré samozrejme ošúpeme, alebo najlepšia príloha je zemiaková kaša.
Na panvici si sprudka opražíme na masle mäso tak, aby nám zhnedlo.
Pripravené opečené mäso a čerstvo nakrájaná zelenina v mise na pečenie. Na vrch pridáme ešte zvyšné opečené mäso a zalejeme vriacou vodou, ďalej pečieme na 180 stupoňoch cca 2 hodiny.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *