Fínska jahodová torta
Jednoduchá, lahodná, šťavnatá, a nie príliš sladká jahodová torta.

Narýchlo som pre vás zozbierala z viacerých zdrojov môj prvý recept, o ktorý sa s vami teraz podelím.

Korpus som sa snažila vybrať presne taký, aký u nás doma obľubujeme my, nadýchaný a chutný.

Na prípravu torty budeme potrebovať tieto kuchynské pomôcky: tortovú formu o priemere 26 cm, ozdobné špičky s vreckom na ozdobovanie torty pomocou stuženej šľahačky, ručný mixér, alebo kuchynský robot, podložku/ veľký tanier pod tortu, odmerky v dcl, ml. a suroviny. Zaobstarajte si navyše aj šľahačku s farbivom navyše na obtretie torty.

Príprava korpusu

Doba prípravy: 55 min, aktívna časť: 15 min a pasívna 40 min

Torta pre cca 15 osôb

Suroviny na prípavu cesta aj pre celiatikov: ⌀ tortovej formy 26 cm

  • 5 vajec
  • 2 dcl kryštálového cukru
  • 1 dcl hladkej múky / alebo špeciálnej bezlepkovej zmesi
  • 1 dcl zemiakového škrobu
  • 1,5 ČL (jedna ČL je 5 ml, 1,5 ČL je presne 7,5 ml) prášku do pečiva
  • 1 ČL (5ml) citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna – ak nechcete túto položku pridať nemusíte.

na vymastenie formy potrebujeme:

  • 1-2 PL (1PL je 15ml, 15-30ml) masla, alebo margarínu
  • 1-2 PL (15-30ml) mandľovej múky, alebo bezlepkovej strúhanky

V prípade, že chcete upiecť bezlepkovú tortu, tak nepoužívajte obyčajnú hladkú múku, ale špeciálnu bezlepkovú zmes.

Postup prípravy korpusu:

  1. Dôkladne vymastite tortovú formu (Ø 26 cm) a vysypte ju mandľovou múkou, alebo bezlepkovou strúhankou (alebo obyčajnou strúhankou pre neceliatikov).
  2. Zapnite rúru a predhrejte ju na 175 st. / ja som predhriala našu teplovzdušnú rúru na 165 st.
  3. Preosejte a zmiešajte si v jednej nádobe múku a zemiakový škrob.
  4. V inej dostatočne hlbokej nádobe si vyšľahajte mixérom, alebo kuchynským robotom vajíčka izbovej teploty s cukrom dovtedy, kým vám nevznikne biele cesto, do ktorého je možné písať prstom a vytvárajú sa vám v ceste vzduchové bubliny.
  5. Nádobu s múčnou zmesou primiešame postupne aj s práškom do pečiva do vyšľahanej vajíčkovo-cukrovej peny opatrne tak, aby v nej ostali vzduchové bubliny/ rýchle prevracajte cesto špachtľou a iba zľahka ju ňou zároveň premiešame. Ak si prajete korpus jemne prichutiť, tak pridajte ešte citrónovú kôru.
  6. Vzniknuté cesto vlejte do tortovej formy a špachtľou vyrovnajte povrch.
  7. Korpus pečte v spodnej časti rúry pri 175 st. (ja som pri teplovzdušnej rúre nastavila 165 st.) po dobu 30 až 40 minút a prvých 10 minút rúru určite neotvárajte. Korpus pečte dovtedy, kým porvch korpusu nenadobudne krásnu farbu a cesto sa oddeľuje od okrajov formy. Upečaný korpus si otestujte aj drevenou paličkou, ak na nej cesto po zapichnutí neostáva, tak máte korpus už dokonale upečený.
  8. Takto upečený korpus necháme postupne chladiť. Keď je úplne vychladnutý, tak ho vyberte z tortovej formy a prekrojte ho na toľko častí, koľko potrebujete, v tomto recepte ho prekrojíme na 3 časti.
  9. Korpus krájame dostatočne veľkým vrúbkovaným nožom tak, že si spravíme zárezy, kde chceme mať korpus prerezaný, vrúbkovaný nôž zapichneme do stredu cesta a točíme korpusom tak, že si odkrojíme požadovanú časť.

Korpus máme upečený:

Upečený korpus necháme postupne vychladiť a vyberieme ho z formy.

Príprava plnky do torty

Na prípravu plnky máme 2 možnosti. V tomto recepte použijeme prvý variant, a to tvarohovo jahodovú plnku a nabudúce pridám aj druhú tradičnú možnosť, inú plnku do jahodovej torty.

Potrebné suroviny:

  • 3 dcl jahôd
  • 250g jemného tvarohu
  • 2 dcl šľahačky na šľahanie
  • 1 dcl cukor
  • 2 PL (30ml) vanilkového cukru
  • 1 ks stužovač šlahačky

Ingrediencie si môžete aj ľubovoľne pomeniť podľa vašej chuti.

Postup prípravy jahodovo-tvarohovej plnky:

  1. Spravíme si pyré z jahôd tak, že jahody roztlačíme vidličkou v nádobe a vmiešame do nich tvaroh. Je dôležité použiť vidličku, nie mixér.
  2. Šľahačku s cukrom vyšľaháme mixérom, alebo kuchynským robotom v hustú penu (dajte pozor, aby ste šľahačku nepremiešali) a stužovač šľahačky použijeme presne podľa návodu. Väčšinou sa zamieša do šľahačky v závere šľahania.
  3. Jemne primiešajte do pripraveného jahodového tvarohu šľahačku špachtľou tak, aby šľahačka ostala stále nadýchaná.

Vlhčenie korpusu

Ak nechceme mať suché korpusy, ale lahodnú tortu, tak korpusy pred naplnením plnkou odporúčam jednoznačne navlhčiť.

Na vlhčenie potrebujeme tieto suroviny, ktoré si v malej nádobke zmiešame a potom nimi potierame jednotlivé tortové časti pred naplnením plnkou:

  • 1 dcl vody
  • 2 ČL = 10 ml kryštálového cukru
  • 1 PL = 15 ml citrónovej šťavy

Tortu naplníme a necháme v chladničke minimálne niekoľko hodín (odporúčam 1 deň) naplnenú tortu tuhnúť, nakoľko ingrediencie v nej sa lepšie spoja a potom sa s ňou lepšie pracuje a najlepšie sa ozdobuje v deň oslavy.

Ja som plnky pripravila veľa (nakoľko som mala veľa tvarohu a chcela som pomimo mať aj nejakú mlsku v chladničke) a pridala som viac tvarohu, preto ju nemám až takú šľahačkovú a nadýchanú. Preto vás poprosím dodržať postup, a budete mať plnku trochu inú, ja ju mám viac tvarohovú.

Ak chcete, môžete si dopredu vyšľahať šľahačku (2 dcl) s cukrom (2 PL) so stužovačom a potravinárskym farbivom v takom množstve, aby ste potreli celú tortu rovnomerne šľahačkou a až potom chladíme v chladničke.

Korpus potretý šľahačkou odložíme do chladničky.

Nasledujúca časť je len návod, ako pracovať s jedlými vystrihovačkami na Vanilkovom papieri od Fotkynatorty.sk, nakoľko ja som pri ozdobovaní torty použila obrázky. Mnohé sa ma pýtate na návod, takže tu bude konečne aj jednoduchý návod k jedlým vystrihovačkám. Nakoľko je to veľmi jednoduché, tak krásne ozdobiť tortu dokáže každý, kto sa do toho pustí.

Príprava jedlej vystrihovačky z vanilkového papiera

Táto časť bola pre mňa najzábavnejšia a doslova to bola radosť vystrihovať a vyrábať jedlé dekorácie na tortu.

Ak zapojíte do tejto činnosti aj vaše deti, tak verím tomu, že tiež budú nadšené. U nás doma sa nepoužité a vystrihnuté časti jedlého vanilkového papiera vždy všetky veľmi rýchle zjedia.

Jedlú vystrihovačku odporúčam pripravovať aj niekoľko dní vopred, jej tvrdnutie totižto závisí od vlhkosti vzduchu, my máme momentálne vo Fínsku veľmi sucho a to iba 25 % (napriek tomu, že dosť prší) a preto mi postačovalo vytrihovačky pripraviť večer pred ozdobovaním torty a za jednu noc mi pekne vytvrdli.

Na vystrihovanie a prípravu jedlých dekorácií z Vanilkového papiera potrebujeme:

  • kvalitné jedlé obrázky na vanilkovom papieri
  • cukrovú hmotu / poťahovú hmotu
  • nožnice
  • nôž
  • valček na cesto
  • drevené paličky – použila som paličky na grilovanie

Postup prípravy jedlých zápichov z vystrihovačiek:

  1. Obrázky si čistými nožnicami povystrihujeme.
  2. Vyvaľkáme si poťahovú hmotu na požadovanú hrúbku a obrázok na ňu položíme, alebo môžeme malým množstvom vody potrieť poťahovú hmotu a obrázok nalepíme.
  3. Cukrovú hmotu okolo obrázka obrežeme nožom a zapichneme do nej drevené paličky. Paličky si môžeme veľkostne prispôsobiť na takú veľkosť, aká nám vyhovuje. TIP: Ak by vám paličky vzadu za poťahovou hmotou presvitali, spravte si tzv. záplaty z hmoty a tie ešte položte do zadu na zápich na presvitajúcu časť a pozatláčajte.
  4. Takto si vyhotovíme všetky zápichy veľmi jednoducho a necháme ich na vzduchu schnúť a vytvrdnúť. Aby rýchlejšie schli, na podložke ich otočíme obrázkom dolu, a poťahovou hmotou hore.
  5. Keď poťahová hmota stvrdne, tak máme krásne sladké zápichy.
Cukrovú hmotu pod obrázkom po orezaní nožom ešte upravíme, aby ju nebolo možné vidieť.

Ozdobovanie torty

Pripavíme si šľahačku, ktorú zafarbíme potravinárskym farbivom ľubovoľnej farby.

Budeme potrebovať:

  • 3,30 dcl šľahačky
  • 1/2 dcl kryštálového cukru
  • ľubovoľné potravinárske farbivo, podľa toho akej farby šlahačku chcete mať.
  • stužovač do šlahačky
  • ozdobnú špičku
  • jedlý obrázok a dekorácie, alebo cca 600g čerstvých jahôd, 1 dcl vody, 1/2 dcl želírovacieho cukru na ozdobenie vrchu torty.

Ozdobujeme v deň oslavy. Jedlý obrázok položíme do stredu torty.

Namiesto obrázka môžete použiť ako dekoráciu v strede torty efektne poukladané jahody. Jahody odporúčam k záveru ešte potrieť želírovacím cukrom s vodou. Na to budete potrebovať cca 600g čerstvých jahôd, 1 dcl vody, 1/2 dcl želírovacieho cukru. Časť jahôd nakrájame a časť necháme celé a poukladáme ich na vrch torty do stredu. Pripravte si želé presne podľa návodu na želé a potrite ním jahody silikónovou maslovačkou, alebo štetcom na potieranie.

Pripravíme si vrecko s ozdobnou špičkou, vyšľaháme si šľahačku s cukrom, farbivom a pridáme aj stužovač podľa návodu. Naplníme vrecko a ozdobujeme okolo obrázka, alebo jahôd. Použijeme takú špičku, aké dekorácie chceme vytvoriť.

Prajem vám krásnu oslavu a plné brušká !

Torta sa u nás veľmi rýchle zjedla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *