Slivkovo tvarohový koláč

Upečieme si jednoduchý a lahodný slivkovo-tvarohový koláč.

Orechové cesto poliate tvarohom so slivkami a posypané posýpkou. Ku koláčiku potrebujeme už len kvalitné nepasterizované bio mlieko.

Na cesto potrebujeme tieto suroviny:

  • 4 dcl hladkej múky
  • 2 dcl pomletých vlažských orechov
  • 2 dcl kryštálového cukru
  • 2 ČL (10 ml) vanilkového cukru
  • 1 ČL (5 ml) kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL (5 ml) sódy
  • 125 g margarínu
  • 1 ks vajce
  • 1 dcl smotany na šľahanie

Potrebné suroviny na plnku:

  • 500g jemného tvarohu
  • 2 ks vajec
  • 2 PL (30 ml) zemiakového škrobu
  • 1 a 1/2 dcl kryštálového cukru
  • 2 PL (30 ml) zemiakového škrobu
  • cca 15 ks sliviek (slivky môžete nahradiť aj čučoriedkami = 200g)

Postup prípravy:

Najprv si zapneme a predhrejeme rúru na 200 stupňov, teplovzdušnú na cca 180 stupňov. Všetky sypké suroviny na cesto vysypeme do nádoby a zmiešame. Roztopíme si margarín a vylejeme ho do nádoby so sypkými surovinami a premiešame. Vznikne nám posýpka, z ktorej približne 1/3 si odložíme na neskôr.

Posýpka, alebo základ cesta na koláč.

Do zvyšného cesta (2/3) primiešame vajce a smotanu na šľahanie. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme do vymastenej a múkou posypanej misy na pečenie. Cesto rovnomerne špachtľou rozprestrieme.

Nakrájame si slivky.

Pripravíme si tvarohovú plnku do koláča. Zmiešame jemný tvaroh, vajíčka, cukor a zemiakový škrob. Zmiešaný tvaroh vylejeme rovnomerne na cesto. Zemiakovým škrobom posypeme nakrájané a odkôstkované slivky a rovnomerne ich poukladáme na tvarohovú plnku. Na záver všetko rovnomerne posypeme posýpkou.

Koláč pečieme v spodnej časti rúry pri 200 stupňoch približne 40 minút, alebo pokiaľ nie je dobre upečený a získa krásnu farbu.

Koláč necháme dobre vychladnúť, aby sa lepšie krájal (my sme nevydržali).

Dobrú chuť!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *