
Upečieme si jednoduchý a lahodný slivkovo-tvarohový koláč.

Na cesto potrebujeme tieto suroviny:
- 4 dcl hladkej múky
- 2 dcl pomletých vlažských orechov
- 2 dcl kryštálového cukru
- 2 ČL (10 ml) vanilkového cukru
- 1 ČL (5 ml) kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL (5 ml) sódy
- 125 g margarínu
- 1 ks vajce
- 1 dcl smotany na šľahanie
Potrebné suroviny na plnku:
- 500g jemného tvarohu
- 2 ks vajec
- 2 PL (30 ml) zemiakového škrobu
- 1 a 1/2 dcl kryštálového cukru
- 2 PL (30 ml) zemiakového škrobu
- cca 15 ks sliviek (slivky môžete nahradiť aj čučoriedkami = 200g)
Postup prípravy:
Najprv si zapneme a predhrejeme rúru na 200 stupňov, teplovzdušnú na cca 180 stupňov. Všetky sypké suroviny na cesto vysypeme do nádoby a zmiešame. Roztopíme si margarín a vylejeme ho do nádoby so sypkými surovinami a premiešame. Vznikne nám posýpka, z ktorej približne 1/3 si odložíme na neskôr.

Do zvyšného cesta (2/3) primiešame vajce a smotanu na šľahanie. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme do vymastenej a múkou posypanej misy na pečenie. Cesto rovnomerne špachtľou rozprestrieme.

Pripravíme si tvarohovú plnku do koláča. Zmiešame jemný tvaroh, vajíčka, cukor a zemiakový škrob. Zmiešaný tvaroh vylejeme rovnomerne na cesto. Zemiakovým škrobom posypeme nakrájané a odkôstkované slivky a rovnomerne ich poukladáme na tvarohovú plnku. Na záver všetko rovnomerne posypeme posýpkou.

Koláč pečieme v spodnej časti rúry pri 200 stupňoch približne 40 minút, alebo pokiaľ nie je dobre upečený a získa krásnu farbu.

Dobrú chuť!