Mrkvová torta
Mrkvová torta pre labúžnikov.

Na prípravu torty potrebujeme:

  • Okrúhlu formu na pečenie Ø 21 cm
  • odmerky na meranie v ml (v škandinávskej kuchyni sa veľmi pohodlne varí s týmito odmerkami) -dostanete ich kúpiť lacno napríklad v IKEA:

Suroviny na cesto:

  • 3 dcl preosiatej polohrubej múky
  • 6 ml jedlej sódy
  • 6 ml prášok do pečiva
  • 6 ml mletej škorice
  • 3 ml (trochu viac ako 1/2 5ml odmerky) soli
  • 1,5 ml (1/3 z 5ml odmerky) muškátový oriešok pomletý
  • 1,5 ml (1/3 z 5ml odmerky) nové korenie pomleté
  • 3 dcl tmavého trstinového muscovado cukru
  • 2 dcl rozpusteného masla/ margarínu (ja som použila tekutý rastlinný tuk, na SK dostať Rama)
  • 2 väčšie vajíčka
  • 3 ml (trochu viac ako 1/2 5ml odmerky) vanilkovej esencie
  • 2 dcl najemno nastrúhanej – na kašičku mrkvy
  • 1,5 dcl pomletých, alebo nakrájaných pekanových orechov
  • 1,5 dcl sušených hrozienok

Suroviny na polevu:

  • 200 g neochuteného syra créme bonjour/ alebo philadephia
  • 6 ml vanilkovej esencie
  • 3 dcl práškového cukru
  • ak je to potrebné 1-2 5 ml odmerky mlieka
  • nakrájané pekanové orechy na zdobenie

Postup prípravy :

  1. Najprv si pripravte všetky ingrediencie, postrúhajte na kašičku mrkvu, pokrájajte si pekanové orechy na menšie kúsky. Vajcia si vyberieme z chladničky vopred, aby boli izbovej teploty. Vymastíme si okrúhlu formu o priemere 21 cm. Ja som ju vysprejovala rastlinným repkovým tukom. Rúru predohrejeme na 175°C.
  2. Všetky suché sypké ingrediencie zmiešame vo veľkej miske: múku, prášok do pečiva, sódu, škoricu, soľ, muškátový oriešok mletý a mleté nové korenie.
  3. Mixérom miešame najprv maslo / margarín s hnedým trstinovým cukrom, pridáme vajcia a vanilkovú esenciu a miešame ešte 1 minútu.
  4. Zmiešajte obe časti suchú s mokrou časťou, miešajte dovtedy pokým vám vznikne hladké cesto.
  5. Pridajte na kašičku postrúhanú mrkvu, hrozienka a nasekané pekanové orechy, miešajte ručne alebo vareškou/ lyžicou/ mixérom – podľa toho ako vám to najviac vyhovuje. Ja som miešala lyžicou.
  6. Vylejte cesto do vymastenej formy vložte do prehriatej rúry a pečte 50-60 minút (prepečenosť kontrolujeme drevenou paličkou).
  7. Počas pečenia si pripravíme polevu z neochuteného syra, cukru a esencie + ak je to potrebné cca 2 lyžíc mlieka. Všetky prísady zmiešame a vznikne nám veľmi sladká poleva. Ja som do vášho receptu dala ešte menej cukru ako bolo v pôvodnom recepte, nakoľko aj toto je na mňa veľa, avšak poleva ide na iba vrch torty a takto si viete sami ustrážiť, koľko cukru pridáte.
  8. Upečené cesto necháme vychladnúť a po vychladnutí môžeme, ale nemusíme ju prekrojiť na 2 časti a pretrieť polevou, alebo tortu len zvrchu potrieme polevou tak, ako som spravila ja. Tortu ešte ľubovoľne dozdobíme, kde pekne vyniknú nasekané pekanové orechy.

Dobrú chuť vám praje Katka z Fotkynatorty.sk

1. a 2. Príprava surovín.
3. a 4. Vymiešame si hladké cesto.
5. Pridáme pekanové orechy a hrozienka.
5. Pridáme mrkvu a zamiešame.
6. Vymastený plech s cestom dáme piecť do prehriatej rúry.
7. Pripravíme si polevu.
8. Upečené cesto necháme vychladnúť a polejeme polevou.
Hotovú tortičku môžeme ozdobiť jedlým obrázkom od Fotkynatorty.sk, alebo ľubovoľne orechami, jedlými ozdobami, fantázii sa medze nekladú.
Text na torte: Mám hrdinu a jeho meno je OTEC.
Tortičku sme piekli na deň otcov – sviatok, ktorý sa vo Fínsku oslavuje v Novembri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *