
- Čas prípravy: 2 hodiny (podľa potreby)
- Počet porcií: 8-10 väčších porcií
Spôsobov, ako uvariť guláš, je neúrekom. Varenie guláša začíname tým, že si pripravíme všetky potrebné suroviny, ošúpeme si a nakrájame zeleninu, aby bolo varenie jednoduchšie a plynulejšie. Dobrým pravidlom pri varení guláša je pridať rovnaký podiel / objem cibule, zemiakov a mäsa. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno, nakrájame aj väčšie kúsky cibule, nakoľko sa nám pri dlhom varení aj tak rozvarí a dodá nášmu gulášu úžasnú chuť. Zemiaky a mäso si dobre umyjeme, zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky podľa toho, aké veľké kúsky nám najviac vyhovujú. Použité mäso v tomto recepte bol mix bravčového a hovädzieho krku, vy môžete použiť aj iba hovädzie mäso, alebo slávnostnejšia verzia je s lahodnou divinou (vo Fínsku je veľmi obľúbené a chutné sobie mäso, takže guláš zo sobieho mäsa musíme vyskúšať tiež). Pri výbere mäsa do receptu je potrebné zohľadniť čas varenia jednotlivého druhu mäsa. Kvalita a výber druhu mäsa sú veľmi dôležité, kvôli celkovej chuti guláša. Do nášho gulášu si pripravíme ešte nadrobno nakrájané paradajky a papriky. Výber papriky závisí na vlastnom výbere a chuti, ktorú chceme gulášu dodať (my sme teraz pridali druh papriky – kápiu, pre jej sladšiu chuť a nakoľko vo Fínsku nie je možné dostať klasickú slovenskú, alebo maďarskú papriku kedykoľvek, túto pre nás Slovákov klasickú papriku je možné zakúpiť iba koncom augusta a je vtedy dovážaná z Maďarska).
Potrebné suroviny na prípravu hustého a chutného guláša:
- 1 kg mix hovädzieho krku a bravčového krku
- 6-7 ks zemiakov podľa veľkosti (rovnaký podiel mäsa, zemiakov a cibule)
- 4-5 ks cibule podla veľkosti (rovnaký objem mäsa zemiakov a cibule)
- 5-7 strúčikov cesnaku
- 800 ml drvené paradajky sterilizované (my používame značku Mutti)
- 2 ks nadrobno nakrájaných paradajok (na kocky)
- 2 ks nadrobno nakrájaných paprík (na pásiky)
- koreniny: podľa chuti: soľ, čierne korenie, oregano, bazalka, drvená rasca, majoránka, 4 PL resp. podľa chuti sladká červená paprika a ak nevaríte pre deti, tak aj chilli – taktiež podľa chuti
- olej, alebo masť
Postup prípravy:
- Do hrnca pridáme masť, alebo olej, ktorý rozpálime. Pridáme cibuľu, cesnak a dusíme kým cibuľa nezmäkne, avšak pokým nie je kašovitá.
- Na cibuľke podusíme mäso a necháme ho zájsť. Pridáme sterilizované drvené paradajky / pretlak, paradajky nakrájané na malé kocky a papriku na pásiky (je možné pridať podľa chuti aj hríby, napr. kuriatka). Okoreníme rascou, čiernym mletým korením, oreganom, bazalkou, majoránkou, sladkú červenú mletú papriku a pridáme aj soľ. Nebojte sa pridať dostatok korenín, tvoria základ celkovej chuti a podľa fantázie je možné pridať aj ďaľšie koreniny, prípadne chilli. My sme varili pre deti, takže chilli korenie sme nepridávali, a aj napriek tomu bol tento guláš vynikajúci.
- Vodu pridávame odhadom, aby nám v hrnci ostalo dosť miesta ešte pre zemiaky a guláš bol dostatočne hustý. Do varu môžeme pridať aj jeden rozpolený zemiak, ktorý na konci varenia, keď bude mäkký rozštucháme. Vodu už neskôr počas varu nepridávame!
- Pravidelne premiešavame a varíme dovtedy, pokiaľ mäso nie je takmer hotové. Ako posledné pridáme zemiaky. Necháme guláš ešte dovariť dovtedy kým mäso aj zemiaky nezmäknú a dochutíme soľou, alebo ešte potrebnými koreninami. Dobrú chuť!